Çocuk Odasının Önemi Nedir?
Çocuk bekleyen birçok ebeveynin heyecanla yaptığı hazırlıklardan biridir çocuk odası hazırlama.
Yatağı, perdesi, duvar renkleri, oda takımı derken hiçbir şeyini eksik etmek istemeyiz.
Ailemize yeni gelecek üyemiz için tüm hazırlıklar eksiksiz olsun diye tüm gayretimizi gösteririz.
Sonra hayaller kurarız, çocuğumuzun kendi odasında uyuduğunu, oyunlar oynadığını.
Yeni doğan bebeğin ilk andan itibaren kendini en güvende hissettiği yer elbette anne kucağıdır. Fakat çocuk büyüdükçe bu alan genişler ve aile bireyleriyle aynı ortamda zaman geçirmeye başlar.
Oyun dönemine geldiğinde ise çocuk artık kendi hayallerini gerçekleştirebileceği, istediği gibi kullanabileceği özgür alana ihtiyaç duyar. İşte burada çocuk odasının önemi artık ebeveyn ve çocuk tarafından dikkat çekmeye başlamıştır.
Çocuk doğmadan önce daha çok duygusal olarak hazırlanan çocuk odası artık bir ihtiyaç halini almıştır.
Çocuk odasının önemi önceki yıllarda bu kadar dikkate alınan bir durum değildi. Eğitimin gelişmesi, konu hakkında uzmanların yorumları ve imkânların gelişmesi ile çocuk odasının önemine daha çok vurgu yapılmaya başlanmıştır.
Evimizde yemek yediğimiz bir mutfak, oturup sohbet ettiğimiz oturma odası, uyku ve dinlenme için yatak odası varsa, çocukların da kendi duygu ve düşüncelerini ifade ettiği, kendi dünyalarını kurabilecekleri, oyun oynayabilecekleri, ders çalışabilecekleri, bir odaları ya da evin belli bir bölümü buna uygun olmalıdır.
Çocuk Odasının Düzenlemesi Nasıl Olmalıdır?
Çocuk odasının önemi hakkında bunca şey yazmışken, çocuğumuzun uyku dışında vaktinin çoğunun geçtiği ya da geçmesi gerektiği odasında neler bulunmalıdır?
Çocuk odası, çocuğun yaş gelişimine uygun şekilde düzenlenmelidir. Bebeklik döneminde sesli ve zararsız oyuncaklara yer verilirken, ilerleyen yaşlarda daha çok oyun seti ya da oyun setlerine yer verilmelidir.
İlgi ve Oyun Köşeleri de dediğimiz bu oyun setleri tamir köşesi ya da tamir seti, mutfak köşesi gibi oyuncaklardan oluşmaktadır. İster kız olsun ister erkek her çocuğun her türlü oyuncakla oynaması için imkân sunulmalıdır.
Örneğin bir kız çocuğu tamir seti ile oynamalı, tamir köşesinde vakit geçirmeli, aynı zamanda erkek çocuğu da mutfak köşesinde zaman geçirebilmelidir. Oyuncakların cinsiyetinin olmadığını da bir kez daha buradan vurgulamış olalım.
Bu arada oyuncakların cinsiyeti yok demişken oyuncak üretiminde pembe ve mavi renk ağırlıklı üretim yapmayan ithal marka step2 ürünlerinden de bahsetmek isterim.
Step2 oyuncak markası tüm çocuklara cinsiyet ayrımı yapmadan ürettiği tamir köşesi, mutfak köşesi ile farkındalık oluşturmayı başarmıştır.
Çocuklarımıza, onların hayallerini gerçekleştirebileceği güzel mekânlar hazırlarken, onlarla birlikte hayal kurmayı başarabilen ebeveynler olabilmek dileğiyle.